Korvakuulolta
Siirry mobiiliversioon tästä!
Ehkä olet joskus käynyt pianotunneilla muttet koskaan oppinut soittamaan?
Tai ehkä haluaisit oppia soittamaan elävämmin ja tavalla, josta nautit ja saat enemmän? Ilman nuotteja ja ilman ulkomuistiin pänttäämistä.


Esittelen näillä nettisivuilla menetelmän, lähestymistavan ja keinoja, joiden avulla voit oppia soittamaan pianoa korvakuulolta. Samalla opit kuuntelemaan paremmin omaa soittoasi ja ymmärtämään paremmin, mitä olet kulloinkin tekemässä.

Ehkä olet jo taitava pianisti tai hallitset jonkin muun instrumentin. Tai ehkä et ole musiikin harrastaja lainkaan? Aiheenani on pianonsoiton opiskelu, mutta samalla tarjoan näkökulmia ja neuvoja oppimiseen, jotka saattavat kiinnostaa muitakin kuin soittajia.

Tervetuloa lukemaan!

Olen itse opetellut soittamista pitkän kaavan mukaan: lapsena pari vuotta pianotunteja, sen jälkeen neljännesvuosisata itse itsekseni, enemmän ja vähemmän aktiivisesti soitellen.

En ole koskaan kyllästynyt soittamaan pianoa, mutta tilanteeseen vähitellen turhauduin: veivaamaan vuodesta toiseen samaa lajia ja samoja asioita, mitään kunnolla osaamatta ja oppimatta. Miten neljännesvuosisadan jälkeenkin soittaminen tuntui yhä aina yhtä kinkkiseltä!?

Lopulta päätin heittää nuottipapereilla vesilintua ja opettaa itseni soittamaan korvakuulolta. Nuottien tilalle pianon päälle otin muistivihkon ja lyijykynän, ja ryhdyin toimeen. Tämä oli kevättä 2013.


Kaksi ja puoli vuotta ei ole kovin pitkä aika soitonopettelussa, varsinkaan aikuisiällä. Siinä ajassa olen kuitenkin - vihdoin! - oppinut soittamaan ja soittamaan korvakuulolta. Pianon ääressä keskityn nykyisin aivan eri tavoin ja eri asioihin kuin ennen. Soitan varmaan kaksi kertaa paremmin kuin aiemmin.

Mistä se kertoo?

Ensin varmasti siitä, miten tehottomalla tavalla aiemmin opettelin ja harjoittelin. Hui, hukkaan heitettyä aikaa!

Toiseksi siitä, että olen viimeiset 2½ vuotta harjoitellut ahkerasti, kovasti ja määrätietoisesti, varmasti enemmän kuin koskaan aiemmin. Ilman työtä ei voi saada tuloksiakaan.

Mutta työ yksinään ei ole tulosten tae: kolmanneksi muutoksen täytyy kertoa siitä, että olen tehnyt oikeita asioita ja ymmärtänyt tekemisiäni oikein (vaikken varmasti täysin saati kaikkea).

Ja mitä tulee ahkeruuteen ja määrätietoisuuteen, nekään eivät tule tyhjästä vaan ovat hyvien opiskelutapojen tunnusmerkkejä nekin.

Hyvä tapa oppia on sellainen, joka ruokkii innostusta ja oivaltamista.Tässä oppaassa siis kerron ja perustelen näkemyksiäni siitä, miten pianon soittamisen opiskelussa kannattaa edetä, kun tarkoituksena on oppia soittamaan elävästi korvakuulolta. Kaikkia neuvoja olen kokeillut ensin itseeni.

Tulet huomaamaan, että opas poikkeaa jonkin verran tavanomaisista soitto-oppaista. En keskity tekstissä niinkään siihen, mitä soittajan pitäisi osata (teorian latomiseen) kuin siihen, miten hän sinne pääsee.

Siinä, missä musiikin oppineet edustavat asiantuntijuutta omalla alallaan, psykologina edustan asiantuntijuutta mielen ja oppimisen asioissa. Voi sanoa, niin innostunut ja kiinnostunut kuin olenkin musiikista ja soittamisesta, että vähintään yhtä innostunut ja kiinnostunut olen oppimisesta ja kasvamisesta.

Ei kuitenkaan pidä teeskennellä, että psykologian (tai neurologian) objektiiviset tutkimusmenetelmät kattaisivat vielä kovinkaan paljoa siitä, mitä soittajan mielessä liikkuu. Ajatuksenjuoksusta saa tietoa viime kädessä vain havainnoimalla sitä omassa itsessään.

Soittamaan oppiminen vaatii valtavan määrän ajattelua ja ajattelun järjestämistä. Opettelu on ajattelun ohjelmointia. Siitä, miten ja mitä soittajan pitäisi ajatella, puhutaan kuitenkin vähän: jokainen joutuu huolehtimaan omasta ajattelutyöstään yksin itsekseen. Yritän tämän  oppaan kautta täyttää sitä aukkoa. Samalla kyseessä on yritys ja kokeilu luoda hieman totutusta poikkeavaa oppikirjallisuutta.

Tarkoitukseni on julkaista opas osissa 1-2 viikon välein alkuvuoden kuluessa. Toivon saavani tekstistä kaikenlaista palautetta erilaisilta soittajilta ja oppijoilta!

Otan myös mielelläni vastaan ideoita ja muutakin apua oppaan kehittämiseksi (kaikilla tasoilla) ja projektin eteenpäin viemiseksi.


Helsingissä 22.12.2015

Hannu Haikonen


Tilannetietoa 21.6.2016: Käyn parhaillaan läpi kirjan ensimmäistä osaa (yllä) editoiden, tarkistellen ja ulkoasua viilaillen. Sen jälkeen liikkeelle lähtee kirjan toinen osa (siitä "alkuvuodesta" joudun siis hieman tinkimään...).
Korvakuulolta
(c) Hannu Haikonen 2013-2016
Korvakuulolta
Opi soittamaan soittamalla
Sivut on suunniteltu leveämmälle ruudulle.
Käännä näyttöä, kiitos!
Haluatko siirtyä mobiiliversioon (suositus)?